Who is Who

Σπύρος Χριστοφορίδης

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αν σας ενδιαφέρει μία συνεργασία με το γραφείο μας μπορείτε να απευθυνθείτε σ' εμάς στο e- mail: spirchristo@gmail.com


Επώνυμο: Χριστοφορίδης Ν.

Όνομα: Σπύρος

Επάγγελμα (E): Δικηγόρος

Ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση: spirchristo@yahoo.gr

Ιδιωτική ιστοσελίδα: www.christoforidislaw.gr

Τόπος και ημερομηνία γέννησης (Γ): Θεσσαλονίκη, 04.01.1975

Όνομα συζύγου (ΟΣ): Χρυσούλα Κλιάμπα (Γεωπόνος).

Παιδιά (Παι):  Αναστασία (2007), Νίκη (2007).

Γονείς (Γο): Νικόλαος, Θεοδώρα Μιχαηλίδου.

Πρόγονοι (ΣΠ): Οι γονείς του κατάγονται από τη Φλώρινα.

Εκπαίδευση

Τη βασική του εκπαίδευση έλαβε στο 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1992. Αμέσως μετά ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας περάσει δέκατος σε σειρά στις αντίστοιχες εισαγωγικές εξετάσεις. Αποφοίτησε το 1996 και τρία χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ποινικολογία και Εγκληματολογία, στην ίδια σχολή. Το 2000 ξεκινάει τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής, με θέμα την ποινική διάσταση της φοροδιαφυγής, μελέτη την οποία έπειτα από δύο χρόνια συστηματικής έρευνας, αποφασίζει να μην ολοκληρώσει, λόγω της αστάθειας του νομικού πλαισίου των φορολογικών νόμων στην Ελλάδα.

Καριέρα

Τη δικηγορική του άσκηση πραγματοποίησε στο γραφείο του Καθηγητή Στέφανου Παύλου, ασχολούμενος κυρίως με θέματα που αφορούν το ποινικό δίκαιο. Το 1999 διορίζεται δικηγόρος Θεσσαλονίκης και ιδιωτεύει σε δικό του δικηγορικό γραφείο, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από την αρχή της δικηγορικής του πορείας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με υποθέσεις σχετικές με τον αθλητικό χώρο και την υπαίθρια διαφήμιση. Από το 2007 διατελεί νομικός σύμβουλος της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης και από το 2009 της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη ενασχόληση και σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του αφορούν οι υποθέσεις αντιδικίας κυρίως με τις δημοτικές αρχές για την υπαίθρια διαφήμιση. Υπέρμαχος της νομιμοποίησης των υπαίθριων διαφημίσεων, με γνώμονα την εξασφάλιση πολλών θέσεων εργασίας, έχει υποστηρίξει τις απόψεις του με ειδική μελέτη, στην προπαρασκευαστική νομική επιτροπή του αρμόδιου Υπουργείου που επεξεργάζεται το θέμα, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ακόμη από το 2011 έχει αναλάβει χρέη εξωτερικού νομικού συμβούλου στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα Επιτεύγματα

Στο πλαίσιο των νομικών υπηρεσιών που προσφέρει στο αθλητικό σωματείο του ΑΡΗ, έχει κερδίσει πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως: η υπόθεση αντιδικίας με την Κ.Α.Ε. Ηρακλής για τη μη καταβολή αμοιβής για τον παίκτη Σ. Σχορτσιανίτη και η διεκδίκηση της κατάσχεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Σωματείου, καθώς και η υπόθεση Ξηροκώστα, φιλάθλου της ομάδας της Α.Ε.Κ., που αφορούσε τη διεκδίκηση από την Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ το ποσό των 1.500.000 €, μετά από ατύχημα του στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης. Τη δίκη αυτή κέρδισε στον Άρειο Πάγο μετά από δεκαπέντε χρόνια αντιδικίας των δύο πλευρών.

Καθόλη τη διάρκεια της μάχιμης δικηγορίας του έχει κερδίσει πάνω από 800 διοικητικές δίκες ενάντια στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Κύριο σημείο τις αντιδικίας υπήρξε στις περισσότερες περιπτώσεις η επιβολή τέλους καθαριότητας στις διαφημιστικές εταιρίες από το Δήμο, φόρος που οδήγησε τις εταιρίες στην καταφυγή σε ένδικα μέσα. Ιδιαίτερη επιτυχία θεωρείται η συμβολή του στην τελική απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταργήσει το σχετικό τέλος καθαριότητας στις διαφημιστικές εταιρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Δημοσιεύσεις

Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στον τομέα του αθλητικού ρεπορτάζ. Αργότερα διετέλεσε υπεύθυνος του τμήματος του Συνηγόρου του Πολίτη του δημοσιογραφικού ομίλου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με βασική αρμοδιότητα την κρίσιμη επιλογή των θεμάτων που θα γινόταν ρεπορτάζ, μέσα από το πλήθος των καταγγελιών των πολιτών στην εφημερίδα. Έχει συγγράψει δύο βιβλία με τίτλους “Υπαίθρια διαφήμιση” (2006) και Συμπληρωματικές Σημειώσεις του ιδίου έργου (2011), καθώς και “Επαγγελματικό ποδόσφαιρο” (2011), με θεματολογία που αφορά το νομικό πλαίσιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και “Δυσμενή Μέτρα κατά Δημοσίων Λειτουργών και Υπαλλήλων – Καταλογισμός – Αργία – Διαθεσιμότητα – Μειώσεις Συντάξεων, 2014”. Επίσης, έχει συντάξει πολλά άρθρα επιστημονικού περιεχομένου, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα νομικά περιοδικά όπως ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ και ΕΝΩΠΙΟΝ.

Μέλος

Αποτελεί μέλος της Λέσχης Φίλων του ΑΡΗ, μέλος της Λέσχης του Μπάσκετ του ΑΡΗ “ΣΑΡΙΣΑ” και ιδρυτικό μέλος του αθλητικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης “ΒΑΚΧΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ”.

Χόμπι

Μπάσκετ, αθλητισμός, μουσική, κιθάρα, διάβασμα κυρίως λογοτεχνικών συγγραμμάτων.

Γλώσσες

Αγγλικά, Γερμανικά.

Share