Να μαζέψουμε τα κομμάτια μας

Να μαζέψουμε τα κομμάτια μαςΟ ένας εκ των τριών νομικών που χειρίζονται το άρθρο 99 μίλησε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες γι αυτήν, ενώ παράλληλα τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνονται μερικά πράγματα, ίσως αποθαρρύνει έναν πιθανό επενδυτή…

Ο Σπύρος Χριστοφορίδης φιλοξενήθηκε στον “Libero 107,4” και στην εκπομπή “AllAboutARIS on AIR”. Ο ένας εκ των τριών νομικών που χειρίζονται το άρθρο 99 μίλησε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες γι αυτήν, ενώ παράλληλα τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνονται μερικά πράγματα, ίσως αποθαρρύνει έναν πιθανό επενδυτή.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την Α.Μ.Κ: “Το θέμα το γνωρίζω λόγω της ενασχόλησης μου με το θέμα με το “99”. Απ΄ όσο ξέρω η απόφαση της Γ.Σ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί στο Εθνικό τυπογραφείο. Από κει και πέρα, για τις ανώνυμες εταιρίες μια απόφαση που λαμβάνεται γνωστοποιείται μέσω δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. Μέχρι στιγμής ούτε αυτό έχει γίνει και δε γνωρίζω το λόγο”.

Για την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και το αν θα έπρεπε να ορίζεται η προθεσμία στην οποία θα τρέχει Α.Μ.Κ και το διάστημα προτίμησης των παλαιών μετόχων: “Από τη στιγμή που δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ, θα έπρεπε να αναφέρεται και στο πρακτικό, αλλά και στην ανακοίνωση της ΠΑΕ. Η απόφαση για το “99” θα βγει σχετικά σύντομα, οπότε θα έπρεπε σίγουρα να αναγράφεται”.

Για το αν θα έπρεπε να συγκληθεί ένα Δ.Σ για να αποφασίσει γι αυτά τα πράγματα: “Κατ’ ελάχιστο. Με δεδομένο ότι η Γ.Σ αφήνει στο Δ.Σ θέματα προς αποσαφήνιση και ο χρόνος είναι λίγος, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη εξειδίκευση στην ανακοίνωση. Τίθεται ένα πρακτικό θέμα. Αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος μη μέτοχος να καταθέσει, χωρίς να είναι γνωστό το διάστημα προτίμησης στους παλιούς μέτοχους; Ετσι όπως είναι τα πράγματα, μπορεί. Ομως, από τη στιγμή που ο λογαριασμός δεν άνοιξε για Α.Μ.Κ μπορεί να φανεί σαν οικονομική ενίσχυση, ταμειακή διευκόλυνση ή οτιδήποτε άλλο”.

Για το αν θα μπορούσε η ΠΑΕ να ανοίξει κάποιον άλλον λογαριασμό: “Θεωρητικά και καινούριος λογαριασμός να άνοιγε, θα δεσμεύονταν. Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να γίνει καταγγελία και εμείς θα την προσβάλλαμε με την προσωρινή διαταγή με το άρθρο 99. Οπότε μπορεί να το αποφεύγαμε, αλλά δεν το κυνηγήσαμε καν. Εκεί ο καταθέτης θα έπαιρνε δικαιολογητικό ότι κατέθεσε για την Α.Μ.Κ. Απλά και συγκεκριμένα”.

Για το αν είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί ως προς τις πιστώσεις: “Όχι. Η δέσμευση έχει να κάνει με το ό,τι χρήμα υπάρχει δεσμεύεται κατά 50%. Μένει εκεί έως ότου το δημόσιο αποφασίσει την κατάσχεση. Δηλαδή δεν είναι διαθέσιμο. Με δεδομένο όμως ότι αυτή αύξηση συναρτάται άμεσα με το “99”, δηλαδή στο “business plan” που έχει κατατεθεί υπάρχουν μέσα και τα χρήματα από την αύξηση, αν αυτά λοιπόν τότε παρακρατούνται, τότε υπάρχει θέμα και είναι μια απρόοπτη εξέλιξη”.

Για το πιθανό ενδιαφέρον επενδυτή: “Η ΠΑΕ στο πρακτικό με το οποίο θα κλείσει το την Α.Μ.Κ σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής, θα έχει το θέμα γιατί δε θα μπορεί να γίνει η πιστοποίηση της καταβολής της Α.Μ.Κ γιατί τα μισά χρήματα θα είναι δεσμευμένα”.

Για τον έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού: “Αν βρεθεί επενδυτής, ο έλεγχος από την επιτροπή θα είναι ενδελεχής και τέτοιου είδους θέματα θα τα ψειρίσει. Αυτό το θολό τοπίο μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Τα έβαλε στη σωστή ημερομηνία, δεν τα έβαλε; Τα έβαλε στο διάστημα προτίμησης παλιών μετόχων; Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα χρήματα που θα καταθέσει θα του δώσουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών και αναρωτιέμαι γιατί δε συζητήθηκαν αυτά τα θέμα στην προηγούμενη Γ.Σ.”

Για το αν είναι εύκολο να ανοίξει καινούριος λογαριασμός: “Θα υπάρχουν και εκεί δυσκολίες. Το νέο Δ.Σ δε φαίνεται στο Εθνικό τυπογραφείο, όπως και το παλιό. Ακόμα φαίνεται πρόεδρος ο Αθανασιάδης και αντιπρόεδρος ο κ. Ζαμπέτας. Για να μη φαίνονται θα έπρεπε να γίνουν κάποιες δημοσιεύσεις για τις οποίες δεν υπήρχαν τα χρήματα. Μπήκαμε σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε το Δ.Σ, υπήρχαν εκκρεμότητες και δεν άλλαξε αυτό”.

Για το αν μέλος της διοίκησης επικοινώνησε με τους νομικούς που χειρίζονται το άρθρο 99: “Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Κανείς δε μου τηλεφώνησε για να συζητήσουμε γι αυτό το θέμα. Κι αν όχι εμένα κάποιο άλλο μέλος της νομικής μας υπηρεσία του “99”. Εχουμε πολλά περισσότερα που μας ενώνουν απ’ αυτά που μας χωρίζουν”.

Πηγή: www.allaboutaris.com
Share